Balans in evenwicht


De evenwichtsorganen hebben een veelzijdige en belangrijke functie. Ze zijn onderdeel van het binnenoor (kleine hersenen). Ze nemen de stand van het hoofd en de hoofdbewegingen waar en ze zorgen voor de coördinatie van elke houding en beweging.

Deze organen zijn een bijzonder zintuig: alle prikkels die via andere zintuigen binnenkomen gaan langs de evenwichtsorganen. Daarom voelt iemand zich bijvoorbeeld draaierig bij bepaalde muziek of misselijk bij het ruiken of zien van iets vies.

Maar ook voor de emotionele ontwikkeling is dit zintuig van groot belang! Een kind moet in zijn of haar ritme zitten, in balans zijn, om zich (optimaal) te kunnen ontwikkelen. De oorsprong hiervan ligt in de evenwichtsorganen.

Muziek is een goed hulpmiddel om in je eigen ritme te komen. Het bestaat uit ritme, melodie en harmonie. Mooie, melodieuze en harmonieuze muziek leidt tot positieve emoties; met kinderen muziek maken en zingen is voor hen altijd een feest.

De workshop zal dan ook beginnen met het in je eigen ritme komen voordat we de evenwichtspelletjes gaan doen. Het evenwichtsgevoel wordt gestimuleerd bij de kinderen door onder andere het laten ervaren van verschillen in hoogte en diepten, rollen van een helling en hoofdbalans spelletjes.

Deze workshop kan naar behoefte ook opgedeeld worden in kortere workshops voor kleinere groepjes kinderen van dezelfde leeftijd.

Specificaties


  • Leeftijd: 0 tot 4 jaar
  • Tijdsduur: 45 minuten per les
  • Groepsgrootte: 2 tot 8 kinderen
  • Kosten: op aanvraag

Reacties


De workshop kan op maat gemaakt worden voor uw bedrijf of instelling. Tijdsduur, groepsgrote en kosten gaan dan in overleg.

Marloes Hessing, Loesa

Waar


Deze workshop is alleen te boeken op locatie of op vaste dagen in de bibliotheek

Beelden van deze workshop